G-G2BKT0YP87
 

De Smartphone: vloek of zegen?


De smartphone: man met witte shirt die een zwarte iPhone vasthoudt met lichtgrijze achtergrond

#blog Ylona Keurn #met Niek de Jong


Hij is bijna niet meer weg te denken uit je leven. Dat kleine stukje hoogstaande technologie die bij veel personen in de broekzak te vinden is. Juist ja, ik heb het over je smartphone. In deze blog wil ik graag mijn smartphone gebruik tegen het licht houden. Is het allemaal geweldig of zitten er ook nadelen aan verbonden?


In mijn vorige blog vertelde ik al dat de mobiele telefoon pas eind 19e eeuw zijn opwachting maakte. In het begin was deze luxe alleen te bekostigen voor de rijken onder ons. Daarbij kwam dat de eerste mobiele telefoon toen, net als de vaste telefoon, alleen een belfunctie bezat. Dit maakte dat de gewone man het vaak niet de moeite waard vond om daar extra geld voor opzij te leggen. De Motorola DynaTAC 8000X, oftewel de eerste mobiele telefoon op de markt voor consumenten, koste immers bijna 6500 euro en woog meer dan een kilo!In de loop der jaren

Mobieltjes werden steeds verder ontwikkeld, en er kwamen steeds meer functies bij. Zo ontstond er op een gegeven moment de short message service, beter bekend als de sms. Dit is een functie die ik nog steeds veel gebruik, aangezien het handig is als je snel wil laten weten dat je veilig thuis bent gekomen of dat je net op weg bent naar iemand. Alhoewel het overgrote deel van de mensen tegenwoordig een mobiel telefoonabonnement heeft, was dat helemaal nog niet zo lang geleden wel anders. Bellen en sms’en was duur, en werd betaald vanaf een prepaid kaart. Was mijn beltegoed op? Dan moest ik eerst weer aan het werk om nieuwe te bekostigen.


Naarmate de tijd vorderde stond de technologie ook niet stil. Had je in het begin een mobiele telefoon ter grootte van een tablet, werden deze later steeds weer kleiner zodat je telefoon gewoon in je tas of broekzak paste. Tegenwoordig wordt het formaat weer steeds groter. Ik vind dat zelf wel prettig om niet al te veel moeite te hoeven doen om op mijn telefoon te kijken, maar er zijn genoeg mensen die liever een kleiner formaat hebben omdat je de telefoons van nu minder gemakkelijk bij je draagt. Het probleem wat ik daar voor mezelf bij merk, is dat ik hem ergens neer zou leggen en vervolgens niet meer weten waar.


Afbeelding met verschillende telefoons door de jaren heen, startende met de Motorola tot en met de Samsung Galaxy. Het is te zien dat telefoons eerst steeds kleiner worden en daarna steeds groter.

De mobiele telefoon werd bij mij steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven. Dat kwam door alle mogelijkheden ervan, en bovendien deden de leveranciers hun best om ervoor te zorgen dat de telefoons steeds beter konden worden opgeladen en ook langer opgeladen bleven. Dit maakte dat ik mijn telefoon steeds vaker meenam en echt ging gebruiken. Ondertussen doe ik vaak wel een dag zonder oplader en neem ik hem overal mee naartoe. Al ligt het er natuurlijk wel aan wat je doet met je telefoon. Ik kan je vertellen dat ik er dagen bij heb dat mijn telefoon het middaguur net redt. Er kan ook zoveel gedaan worden met een mobieltje. Waar we eerst alleen konden bellen en sms’en, kunnen we nu; spelletjes spelen, internetten, dingen uitrekenen, reclamefolders bekijken, geldzaken regelen, pakketjes bestellen, en nog veel en veel meer. Al dat is in deze tijd erg van belang, en als je het mij vraagt zou ik zeker niet willen dat dit verandert. Het geeft mij een bepaalde vorm van onafhankelijkheid. Daarom is het ook van essentieel belang dat al deze functies voor iedereen toegankelijk zijn!Vloek?

Maar zitten er dan echt geen nadelen aan dat alles digitaal gaat? In eerste instantie zou ik zeggen van niet, aangezien mijn leven een stuk makkelijker is geworden sinds de smartphone. Ik krijg nu veel meer mee van de wereld omdat ik op mijn telefoon bijvoorbeeld het nieuws kan lezen of kan zoeken naar informatie die ik op dat moment nodig heb. Daarnaast maakt het niet uit waar ik mij bevind; mijn telefoon is overal mee. Dit was vroeger wel anders. Toen moest ik wachten totdat ik in de gelegenheid was om de informatie op te zoeken, en dat zorgde soms voor vervelende situaties. Toch ervaar ik ook nadelen met het gebruik van een smartphone. Zo merk ik dat er mensen zijn die geen normaal contact meer kunnen leggen omdat ze alleen maar oog hebben voor hun telefoon. Ik vind dat zeer vervelend en in sommige gevallen echt onbeleefd. Zij geven de ander namelijk het gevoel dat die er niet toe doet. In eerste instantie is de telefoon ontwikkeld om te bellen en sms’en. Oftewel; om met mensen in contact te komen. Laten we dat belangrijke onderdeel dan dus ook vooral niet vergeten!


Verder zijn de kosten die een smartphone met zich meebrengt ook zeker een nadeel (geworden). Er zijn genoeg mensen die dat niet kunnen betalen, en omdat ze dit wel graag willen steken ze zichzelf maar in de schulden om toch mee te doen. Ook dit is een onderdeel van toegankelijkheid voor iedereen. Daarnaast laat ook de privacy van mensen en hun gegevens nog wel eens te wensen over. Je moet goed op de hoogte zijn van waar je allemaal wel en niet toegang toe geeft, en het kan onprettige gevolgen hebben als je dit niet correct hebt geregeld. Vaak zitten zulke functies aardig verstopt of staat het in de kleine lettertjes, wat het nog lastiger kan maken. Als laatste ben je altijd bereikbaar, of wordt van je verwacht altijd bereikbaar te zijn. Voor mij persoonlijk is dat niet zo erg, maar er zijn mensen die het heel vervelend vinden om op elk moment van de dag gestoord te kunnen worden.Zegen? Ja zegen!

Maar, genoeg met de negativiteit over de smartphone. Ik heb er namelijk erg veel plezier van. Zo geeft de smartphone mij de kans om meer sociale contacten te hebben. Zeker in deze tijd, maar ook daarvoor, kan het lastig zijn om met iedereen in contact te blijven. Zeker wanneer deze mensen wat verder weg wonen. Reizen is niet altijd even makkelijk en vormt dan dus best wel een groot obstakel. Nu spreek je natuurlijk ook nog wel eens af, maar kan je tussendoor ook gewoon nog whatsappen en bellen. Ik ben van mening dat dit gevoelens van eenzaamheid bij veel mensen kan verminderen. Hetzelfde geldt eigenlijk een beetje voor Facebook, waar ik vaak via mijn telefoon op zit. Hier zie je berichten van mensen waar je normaliter niet vaak mee zou afspreken. Toch is dit leuk om voorbij te zien komen en een beetje op de hoogte te zijn. Daarnaast kan je reacties plaatsen onder berichten, waardoor er soms leuke gesprekken ontstaan met mensen die je lang niet gesproken hebt. Voor mij is het hebben van meer contact op een toegankelijke manier een van de grote voordelen van een smartphone. Daarnaast heeft de telefoon veel handige functies die ik zeker toepas. Denk aan het maken van boodschappenlijsten en dingen uitrekenen. Vind maar eens een rekenmachine waar je goed mee overweg kan als je minder ziet! Die zijn er wel maar moet dan weer apart aangeschaft worden.


Drie mensen die samen op een smartphone kijken en moeten lachen. Iedereen heeft kleding aan met roze tinten en ook de telefoon is roze. Het lijkt erop alsof deze jeugdige mensen veel lol hebben.

Vroeger was het nog zo dat je speciale software moest aanschaffen om als blinde toch te kunnen navigeren op je telefoon. Met de komst van de iPhone is ook deze hindernis opgeheven. De iPhone heeft zijn eigen spraak software ingebouwd voor mensen met minder zicht. Toen ik hoorde van deze mogelijkheid moest ik dit natuurlijk gelijk uitproberen, en bestelde ik de goedkoopste iPhone die ik kon vinden. Een spannende onderneming omdat de kosten best aanzienlijk waren en ik niet wist of het wel echt zo goed was als er werd beweerd. In het begin was het zeker wennen en kon ik de VoiceOver alleen op een langzaam tempo begrijpen, maar gaande weg werd ik er vertrouwd mee. Nu heb ik de spraaksoftware zo snel staan dat anderen mij vragen hoe ik het volgen kan. Dit leer je als je het gaat gebruiken en is voor iedereen aan te raden.


Ik had niet gedacht dat dit allemaal mogelijk was en ondanks dat het aanschaffen van een smartphone prijzig is, had ik het veel eerder moeten doen. Ik zie hoeveel het mijn wereld vergroot heeft. In het begin zag ik er een beetje tegenop, maar oefenen zorgt ervoor dat het je vertrouwd wordt en maakt je telefoon je beste vriend. De smartphone is een zegen!