G-G2BKT0YP87
 

De Telefoon door de jaren heen


De Telefoon door de jaren heen: verschillende oude telefoons naast elkaar

#blog door Ylona Keurn #met Niek de Jong


Telefoons, iedereen heeft er vast wel een. Het verschil in telefoons is echter groot en ook totaal niet meer te vergelijken met 10 of 20 jaar geleden. In deze blog schrijft Ylona Keur over haar ervaringen met telefoons door de jaren heen.


Een telefoon. Je kan bij dit onderwerp tegenwoordig al aan zoveel dingen denken. Het kan heel ouderwets een vast toestel zijn, maar voor veel mensen zal het beeld al zijn vervangen door een smartphone. Vooral bij jongere mensen is de telefoon niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. In gedachten beeld ik jongeren zelfs al vaak in met hun telefoon in de hand. De telefoon kan ontzettend veel voordelen hebben, maar kan zeker ook als vervelend ervaren worden, vind ik persoonlijk. Toch geef ik eerlijk toe: ik kan zelf mijn iPhone niet meer missen in mijn leven.


50 jaar terug in de tijd

Hoe anders was dat zo’n 50 jaar geleden! Toen was het woord mobieltje nog helemaal niet uitgevonden. Zeker als je je bedenkt hoe modern de telefoons van tegenwoordig zijn en wat er allemaal mogelijk is, valt mij echt op hoe snel de technologie gaat en hoe snel er nieuwe dingen worden geproduceerd. Vraag het maar eens aan de wat ouderen onder ons. Die vinden het vaak maar ingewikkeld. Je hoort sommigen nog dagelijks zeggen: dat moderne gedoe hadden wij niet toen we jong waren. Maar is het wel zoveel gedoe tegenwoordig?


Aan de andere kant zijn er ook veel dingen die jongeren zich niet voor kunnen stellen. Bedenk je eens dat je zo’n 50 tot 75 jaar geleden een telefooncel in het dorp had waar je geld in moest gooien om een kort gesprek van nog geen 5 minuten te kunnen voeren. Tot overmaat van ramp kostte dat je ook nog eens een paar gulden. Voor mijzelf lijkt het heel beangstigend dat je alleen contact kunt zoeken als er net toevallig een telefooncel is op de plek in de buurt. En als die er niet is, moet je dus op zoek naar de dichtstbijzijnde telefoon. Ik kan me voorstellen dat dat een flinke taak geweest moet zijn. Je kon immers ook niet even snel googelen waar die telefoon nou ook al weer stond. Zoals je kunt lezen; het leek me maar een onzeker geheel allemaal, waar je zeer afhankelijk was van anderen en niet in staat makkelijk en zelfstandig noodzakelijke dingen te regelen op afstand.


Vooruitgang

Maar, dat was toen. En, net als nu, stond de tijd toen gelukkig ook niet stil. Op een gegeven moment kwam er voor enkelen een andere mogelijkheid. Voor mensen met een goede baan en die regelmatig telefoneerde, werd het mogelijk een telefoon met draaischijf aan te schaffen. Bedenk je maar eens waar het gezegde: ‘een telefoonnummer draaien’ vandaan komt. Ook daar kan ik toch wel de nodige problemen voor mij bedenken. Hoe weet je bijvoorbeeld of je met draaien al gestopt bent bij het goede nummer? Naarmate de telefoon langer bestond werd deze luxe ook betaalbaarder voor de gewone mens. Zo wamen steeds vaker grote telefoons met toetsen en een lang snoer in huizen, zodat je toch sneller en vaker met elkaar kon spreken. Deze telefoons met snoer hebben het heel lang vol weten te houden. Maar ook na deze ontwikkeling ging de technologie door. Er kwam een apparaat op de markt waarbij geen snoer meer nodig was, en die zo groot was als je hand. De telefoon was makkelijk te verplaatsen en ook mee te nemen onderweg. De eerste mobiele telefoon was geboren.De mobiele telefoon

In het begin kon je er alleen maar mee bellen en kon het toestel worden verplaatst, wat voor die tijd al heel bijzonder was. In de loop der jaren kregen ze steeds meer functies. De telefoons werden kleiner, de batterij ging steeds langer mee en de sms functie werd toegepast. Het versturen van berichten werd door veel mensen als een zegen ontvangen. Veel makkelijker om even een berichtje te sturen als je kort iets wilde mededelen in plaats van een heel telefoongesprek! Maar voor de één een zegen, is voor de ander een vloek.


Het heeft heel lang geduurd voordat ik zelf kon sms’en. Na lang nagedacht te hebben, zag ik er toch wel de voordelen van in dit zelf te kunnen. Het lastige was wel dat ik me dit letter voor letter zelf heb aan moeten leren. In tegenstelling tot de telefoons van nu hadden de mobieltjes van een paar jaar geleden namelijk nog niet een volledig toetsenbord. Onder elk cijfer op het toetsenbord stonden 3 letters. Zo moest je bijvoorbeeld voor de letter b de 1 twee keer kort achter elkaar indrukken. Op die manier was sms’en voor mij altijd een heel gedoe. De toetsenborden van de mobiele telefoons van tegenwoordig vind ik een stuk gemakkelijker. Deze werken net zo als een toetsenbord van een computer en dat maakt het voor mij een stuk overzichtelijker. Verder zou ik natuurlijk kunnen uitweiden over alle verschillende functies die er bij zijn gekomen. Denk hierbij aan alle ondersteunende mogelijkheden zoals screen readers, voice-to-text en losse toetsenborden. Aangezien over elk afzonderlijk onderwerp volledige werelden te vertellen zijn, laat ik dat voor de volgende blog.


We gaan de goede kant op

Zo zie je hoe de telefoon in de loop van de tijd is veranderd. Als ik het me in moet beelden zijn er van alle dingen voordelen en nadelen te verzinnen Als je het mij vraagt zou ik niet weer terug willen naar die grote toestellen met het beperkte aantal opties. Ik weet dat de functies die ik hierboven heb uitgelegd voor die tijd al heel veel mogelijkheden gaven. Maar met de komst van de smartphone ging er voor mij een wereld open. Ik heb lang getwijfeld of ik eraan moest beginnen. Toch zou ik nu willen dat ik het maar eerder had gedaan! Ik doe ondertussen zoveel verschillende dingen met mijn telefoon, van whatsappen tot boodschappenlijstjes maken, van dingen uitrekenen tot social media. Het biedt mij in vergelijking heel veel vrijheid en sociale contacten. Hierdoor kan ik mijn telefoon niet meer wegdenken. Daarnaast voel ik mij een stuk veiliger omdat ik weet dat ik altijd iemand kan bereiken als dat nodig is. Daarom raad ik iedereen aan er aan te beginnen als je dat nog niet hebt gedaan. Het begin kan lastig zijn, maar uiteindelijk komt dat allemaal goed met alle hulp en zul je er de vruchten van plukken!